07.09.2008 16:59
Ücretsiz Üyelik
Ana Menü
Pardus... Özgürlük İçin...

Özgürlükİçin OOXML'e karşı!

Türkçe Konuş

Bize Destek Olabilmek İçin

Aşağıdaki kodu sitenize blok olarak ekleyebilirsiniz...

Başlığı Görüntüle
 Başlığı Yazdır
Türkçe Konuş!
Anathema
#1 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi 02.05.2008 16:48
Kullanıcı Avatarı

Saygın Üye

Katılım Tarihi: 25.10.07

Merhaba Arkadaşlar.

Bazı değerler vardır. Korunması gereken değerler. Her nerede olursa olsun, bizim gururumuz olmalı bu değerler. Bunlardan birisi ise öz dilimiz. Ne yazık ki bu değerimizi korumakta ise yetersiz kalıyoruz. Açıkcası ben çok rahatsız oluyorum bozuk bir Türkçe'ye sahip bir kişinin yazısını okurken. Kendi sitemde çok titiz davranıyorum bu konuda. Sonuçta yaptırım uygulayamıyorsunuz. En azından şaka yollu uyarılarla halletmeye çalışıyorum. Zorla kimseye de "Kardeşim doğru yaz şu yazıları" diyemeyiz. Dilimdilim adında bir site ise bu sese bir öncü olmak istemiş. Tesadüfen bulduğum ve kampanyalarına destek verdiğim bir oluşum. Yukarıda dediğim gibi, bu değerleri korumak adına zorla bir yaptırım uygulanmıyor. Sadece korunması gereken bir değer olduğunu bilebilmek ve ricada bulunmaktan öteye gitmiyor yapabileceklerimiz. Benim siz değerli arkadaşlarımdan istediğim, Sadece Türkçemizi biraz daha güzel kullanarak bu tür kampanyaların boşa yapılmadığını herkese gösterebilmek. Unutmayın ki bu tür kampanyaları desteklemenin en güzel yolu, kampanyanın istediğini verebilmek, Türkçemizi doğru kullanabilmekten geçiyor.

Herkese şimdiden teşekkür eder saygılarımı sunarım...
İyi Günler...

www.dilimdilim.com/arkaplan/1.jpg

www.dilimdilim.com/destekle/destek_468x60_1.jpg

www.dilimdilim.com/arkaplan/2.jpg

www.dilimdilim.com/destekle/destek_468x60_2.jpg

www.dilimdilim.com/arkaplan/3.jpg

www.dilimdilim.com/destekle/destek_468x60_3.jpg

www.dilimdilim.com/arkaplan/4.jpg

www.dilimdilim.com/destekle/destek_468x60_4.jpg

Düzenleyen BaRzO Düzenleme Tarihi: 03.05.2008 02:55
Sana Ruhumu Verdim, Sen Beni Ölürken Bıraktın...

www.ruhmorgu.com

Zamanın İçindeki Yaşam Ne Kadar Garip Şimdi...

www.ruhmorgu.com
SoulSmasher
#2 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi 02.05.2008 18:29
Kullanıcı Avatarı

Super Yönetici

Katılım Tarihi: 05.01.06

Kesinlikle katılıyorum. Bu forumda da yer (aslında çok sık biçimde) bu sorun yaşanmakta. Şahsen "düzgün Türkçe kullan öyle soru sor" gibi bir yaptırım uygulamamızın imkansız olması nedeni ile malesef uyarmaktan öteye gidemiyoruz. Bu gidişle dünyada gelmiş geçmiş en köklü 4 dilden biri olan güzel dilimiz malesef yabancı kelimelerle iç içe geçmiş durumda. Bunun tek sebebi biz miyiz? Kesinlikle hayır. Türk Dil Kurumu'nun kullanımı yaygınlaşan ve Türkçe'de henüz bulunmayan kelimelere düzgün Türkçe karşılıklar bulamaması, reklamlar, televizyonlar (bu kelime bile Türkçe değil Smile ) gibi pek çok etken buna sebep olmakta.

Eğer bir kişi bile Türkçe'yi düzgün kullanmaya başlarsa eminim ki bu bir dalga etkisi ile diğer kişilere de yayılacaktır

Bu mesaj için teşekkürler, başlığı popüler yapıyorum
Soruları lütfen düzgün bir Türkçe ile sorun, burası anlık çevrimiçi sohbet ortamı değil Smile

Tercümelerimi Ve Kodlamalarımı Çalıp İsimlerini Silenler Size Sesleniyorum:
Gölgem Olmaktan Öteye Gidemeyeceksiniz!!

THeNeeD
#3 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi 02.05.2008 20:21
Üye

Katılım Tarihi: 12.08.07

Kesinlikle Destekliyorum Suan Sitemde bir yazı isterseniz bakabılırsınız

http://turktema.org/viewpage.php?page_id=33

isterseniz bakabilirsiniz
Düzenleyen THeNeeD Düzenleme Tarihi: 02.05.2008 20:24
themes.php-fusion.co.uk/infusions/theme_database/THeNeeD.gif

CeRNoBiL
#4 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi 02.05.2008 21:53
Kullanıcı Avatarı

Saygın Üye

Katılım Tarihi: 25.02.07

teşekkürler.

www.sanalkral.org
YaRaLi_KiZ
#5 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi 03.05.2008 00:35
Kullanıcı Avatarı

Acemi Üye

Katılım Tarihi: 19.03.08

Hele $ukur dur diyen oldu Smile)

En nefret ettigim $ey yabancilarin kelimelerini kullanmak!
Hele du$manlarimizin dili oluncaAngry

Neyse tskler...

img80.imageshack.us/img80/3626/cooltext41028970gb0ps0.gif

WwW.Hasretiz-Rasulullaha.6te.Net
CeRNoBiL
#6 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi 03.05.2008 01:34
Kullanıcı Avatarı

Saygın Üye

yarali_kiz bizde "Ş,ş" harfleri var umarım sende biliyorsundur. $ bu neyse

www.sanalkral.org
YaRaLi_KiZ
#7 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi 03.05.2008 02:14
Kullanıcı Avatarı

Acemi Üye

Katılım Tarihi: 19.03.08

Bizde'de Türkçe klavye yok!
img80.imageshack.us/img80/3626/cooltext41028970gb0ps0.gif

WwW.Hasretiz-Rasulullaha.6te.Net
CeRNoBiL
#8 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi 03.05.2008 03:26
Kullanıcı Avatarı

Saygın Üye

çok garip Grin alıyım mı bitane sana hediye babında

www.sanalkral.org
akurudayi
#9 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi 03.05.2008 15:26
Kullanıcı Avatarı

Saygın Üye

Katılım Tarihi: 08.07.07

Bu güzel başlık için Anathema'ya teşekkür ediyorum. Dilimize sahip çıkalım çıkmayanları uyaralım. Ben bütün sitelerde kullandığım imzam alttadır. Hoşuna giden olrsa yukardaki bannerlere alternatif olarak kullanabilir.

Birde dikkatimi çeken bir şey oldu bahsetmeden edemeyeceğim. Bu başlığı açan arkadaşım da dahil olmak üzere yorum yapanların tamamına yakınının kullanıcı adı yabancı kelime yani Türkçe değil... Shock

Benim önerimde şu; başta Soulsmasher, Cernobil ve Anathema olmak üzere k.adı yabancı kelime olan arkadaşlar duyarlılık açısından k.adlarını Türkçe olarak değiştirseler nasıl olur?

img295.imageshack.us/img295/3830/turkcewq6cc8.gif
img295.imageshack.us/img295/3830/turkcewq6cc8.gif

www.sabanozum.com/sig.gif

www.sabanozum.com
Anathema
#10 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi 03.05.2008 15:55
Kullanıcı Avatarı

Saygın Üye

Asıl ben size teşekkürlerimi sunarım. Duyarlılığınız, dikkatiniz ve bilinçli yaklaştığınız için. @akurudayi arkadaşım ise aslında çok hoş bir noktaya değinmiş. Ben kendi payıma düşen açıklamayı yapayım. Benim kullanıcı adım tamamen özelleşmiş bir isim olduğundan (Hayatını müziğe vermiş bir grubun ismi), hani nasıl desem Türkçe bir karşılığı olmadığından dolayı sanırım bu tabire uymuyorum =P Sadece incil'de geçiyor olması biraz sadece garip. Detaylarını anlatırsam konu sapmaya başlar o yüzden bu kadarı yeterli diye düşünüyorum.

Şaka bir yana arkadaşlar, asıl konu Kullanıcı adında geçen kelimeler değil (Yani birisi yabancı bir şehir ismi koyar, birisi beğendiği aktörün ismini koyar. Kullanıcı adı nihayetinde). Asıl konu Türkçemizin, tabiri yerindeyse 'Turkche' leşmeye başlaması. Bir yerde okumuştum, msn dili diye adlandırılan dille anlaşan insanların gündelik hayatlarında konuşma biçiminde bozukluklar meydana geldiği açıklanmış. 'geliorum, biliorum, eet, taam' vs. örnekleri çok. Herkes tabi ki ufak tefek hatalar yapabilir. Ama gel gör ki çok yaygın bir arkadaşlık sitesinde, kişilere ait fotoğrafların altında, 'ouff chok dadlu çıkhmışıııın', 'janım bnm, her samanki qibi züpersin' gibi yorumları okuduğumda, yazılanlar kadar yazanlarında boş olduklarını, adeta sinir küpü olup kendimi tutamayabiliyorum. Atatürk'ün gençlere emanet ettiği bazı değerler böyle mi korunmalı? Yine bir örnek 'K' yerine 'Q' kullananlar, 'V' yerine 'W' kullananlar. Bunlar yeni bir alfabe oluşturma çabası mı? Yoksa kültürümüze ait değerleri yok etme çabası mı?

Altını çiziyorum arkadaşlar, Sadece bize emanet edilen değerleri bu şekilde ziyan etmeyelim. Bu değerleri korumak isteyen arkadaşlara bin kere teşekkürlerimi sunuyorum. Saygılarımla...

www.ruhmorgu.com

www.ruhmorgu.com
zbam
#11 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi 03.05.2008 18:26
Kullanıcı Avatarı

Saygın Üye

Katılım Tarihi: 02.06.07

bende tam destek veriyorum bu konuya sitemede ekliyeceğim... Wink

www.lideriz.org
tursay
#12 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi 03.05.2008 19:01
Kullanıcı Avatarı

Saygın Üye

Katılım Tarihi: 11.07.05

Çok önemli bir konu ve çok onemli bir nokta akurudayi

Destek verenleri nicklerini degil kullanıcı adlarını değiştirmeye davet ediyorum bende Wink

www.insaatsozluk.com
SoulSmasher
#13 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi 03.05.2008 20:59
Kullanıcı Avatarı

Super Yönetici

ben k. adımı değişemem, uluslararası alanda da SoulSmasher olarak bilindiğim için şu an olanaksız
Soruları lütfen düzgün bir Türkçe ile sorun, burası anlık çevrimiçi sohbet ortamı değil Smile

elimmavi
#14 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi 03.05.2008 21:24
Kullanıcı Avatarı

Üye

Katılım Tarihi: 16.01.07

teşekürler Anathema böyle bir konuya değindiğin için. ben de sadece bu forumda değil herhangi bir yerde yazı yazarken Türkçe kurallarına uymaya özen gösteriyorum. sonuçta bu bizim dilimiz, bizim kültürümüz, bizim hayatımızın bir parçası. bizden olan birşeyi neden bu kadar bozmaya, neden ona bu kadar zarar vermeye çalışıyoruz bir türlü anlayabilmiş değilim. elimizden geldiğince yabancı kelimeler kullanmaktan kazçınmalıyız. kullandığımız kelimelerin mutlaka Türkçe'si var çünkü. tabi bunu da belli bir mantık çerçevesinde yapmalıyız. sırf Türkçe kullanacağız diye de yabancı kelimelere saçma sapan isimler vermemize gerek yok. örneğin, bir atom kelimesi artık dilimize yerleşmiştir. Atom dediğimizde ilkokul çocuğunun kafasında oluşan izlenimle üniversite öğrencisinin kafasında oluşan izlenim aynıdır, o yüzden bu gibi kelimelere fazla takılıp oyalanmaya gerek yok. mesela bir sitede şöyle bir resim buldum: http://img214.ima...cregl1.jpg hani iyi güzel, çaba göstermişler, emek vermişler ama ne kadar olumlu bir sonuç meydana gelmiş ben pek karar veremedim Frown

bir de unutmadan, fransızca "cafe" kelimesinin kökeni Türkçe "kahve"den gelmektedir. bize ait olan bir kelimenin başka bir dile değişerek geçmesi ve oradan bize değişmeden geri dönmesi gerçekten oldukça trajikomik ya da üzüntülüeğlence ya da o tarz birşey işte Smile

bu arada soulsmasher, kullanıcı adını değiştiremezsin belki ama en azından kullanıcı resmindeki crew yerine mürettebat yazabilirsin sanırım Grin
img81.imageshack.us/img81/6442/63842873ad0.png

iceman_x
#15 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi 03.05.2008 21:46
Üye

Katılım Tarihi: 15.09.07

@Anathema böyle bir konu açtığın için teşekkür ediyorum. Bende sonuna kadar destekliyorum.
Benim sitemin ana kuralı
Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi dili Türkçedir ve Türkçe'de "w","q","$" gibi harfler yoktur.
Ha "forumlar da güzel görünüyor,alışkanlık,net aleminde ne duyarlılığı,bu çaba saçma"
şeklinde düşünenler varsa şöyle açıklayalım : FORUMDA "w","q","$" KULLANMAK YASAKTIR!
Yasağa uymayanlar uyarılacak ve cezalandırılacakdır..

Ve kendi sitemde yazdığım bir yazıyı burada paylaşıyorum.
Bende bir zamanlar herkeS i herkeZ olarak yazıyordum, arkadaşım beni 4-5 defa uyardıkdan sonra doğrusunu yazmaya başladım. Arkadaşımın bu takıntısı bana da geçti, ve iyi oldu.. Bende artık bu hatayı gördüğümde uyarıyorum. Hatta internette gezerken bir sitede yöneticinin herkeZ olarak yazdığını gördüm ve iletişime geçerek düzeltmesini sağladımGrin Takıntı işte ne yaparsınGrin

Dersaneye giderken bir bilgisayar firmasının yaptırdığı afişi gördüm ve sinir oldum! "HerkeZe bilgisayar kampanyası başlamıştır" resmini çekip yayınlayacaktım ama telefonum kamerasız olduğu için yapamadım.
Ve bu sabah dersaneye giderken "Emniyet Müdürlüğü"nün astırdığı afişi gördüm yine sinirlendim! Yuh abi ya, koca Emniyet Müdürlüğü'sünüz o kadar sene okul okudunuz bunu mu yanlış yapıyorsunuz! "Bu vatan herkeZin" gibi bir cümle yazıyordu tam hatırlamıyorum..

Ben Türkçeyi çok iyi derecede kullanıyorum demiyorum, şu yazımda bile bir çok noktalama hatası var (: Ama sinir olduğum konu "HerkeZ değil HerkeS!"

Site içerisinde bazı arkadaşlarımız, herkeS yerine herkeZ olarak yazıyorlar. Lütfen bu yazımı okudukdan sonra düzeltiniz ve sizlerde çevrenizde bu şekilde hata yapanları uyarınız..

Çok YAkında...

http://www.mekanrock.net
emir_baba
#16 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi 03.05.2008 23:25
Üye

Katılım Tarihi: 27.04.07

Mensubu olmakla gurur duyduğum ulusumun dilinin bize has yazı karekterleri ve cümlelerle kullanılmasını kesinlikle sonuna kadar destekliyorum ancak yazdıklarım sakın yanlış anlaşılmasın bu başlığa cevap yazan arkadaşlar arasında Türkçe kullanıcı adı kullanan arkadaşların çok az olmasıda dikkatimi çekti. Hani halk arasında bir deyim vardır. Bu ne turşu bu ne pehriz diye. Eğer bir bu konuda bir şeylere destek veriyorsak ve başkalarının yapmaması yönünde öneride bulunuyorsak öncelikle kendimizden başlamalıyız. Ne dersiniz önce kullanıcı adlarımızı Türkçe yapalım.
Sanal Emirdağ

www.emirdagim.com
SoulSmasher
#17 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi 04.05.2008 00:07
Kullanıcı Avatarı

Super Yönetici

Devlet bile "iddia" yı "iddaa" yaptıktan sonra bu olayın tam olumlu biçimde gelişeceğini kısa vadede pek (hatta hiç) sanmıyorum. Bu geçiş süreci yumuşak bir geçiş olmalı..

Ayrıca elimmavi, o crew kısmı da uluslararası standartlaşmış bir resim, onu da değiştiremem

Ayrıca arkadaşlar, buradaki güzel dil kullanım örneklerini lütfen tüm başlıklarda göstermeye dikkat edelim Smile

Anathema
#18 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi 04.05.2008 00:16
Kullanıcı Avatarı

Saygın Üye

Arkadaşlar tek bir pencereden olaya bakarsanız bu başlıkta boşuna açılmış olur, bu kampanyalar da boşuna yapılmış olur. Kullanıcı adı dediğiniz kişilerin beğendiği herhangi bir aktör ismi olabilir, flim adı olabilir, bir sporcu olabilir, bir müzik grubu olabilir. Ha ben kullanıcı adımı 'Anathema' olarak koydum ve böyle bir konuda her yerde destek verdim. Yukarıdaki deyime uyuyormuyuz veya hakediyormuyuz? "Bu ne turşu bu ne pehriz.". Kendimizden başlayalı günler, aylar, seneler oldu arkadaşlar. Sitelerde kullanıcı adının ne gibi amaçlarla kullanıldığı ve de yorumlarda kullandığımız dilin ne biçimde yazıldığı arasında mantık farkı var. Umarım anlatabilmişimdir. Konu üzerinde bulunan mesaj sayılarının 3'te 1'i sadece kullanıcı adına yoğunlaşmış halde. Ben kendi payıma düşen açıklamayı bir önceki mesajımda yazmıştım. Fakat biraz daha detaya inmek gerekiyormuş bazı deyimlerin kurbanı olmamak adına. Bu konu üzerine daha yorum bırakmak istemiyorum. Konuyu bunları tartışmak için açmazdı sanırım kimse. Herkese iyi günler diler fikirlerini paylaşan tüm arkadaşlara teşekkür ederim. Duyarlı kişileri belirlenmiş amaç doğrultusunda bir arada görmek güzel. Saygılarımla...

www.ruhmorgu.com

www.ruhmorgu.com
SoulSmasher
#19 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi 04.05.2008 00:35
Kullanıcı Avatarı

Super Yönetici

kullanıcı adı yabancı olup düzgün Türkçe kullanan bir kişi düzgün bir Türkçe kullanıcı adına sahip olup bozuk Türkçe kullanana şahsen tercih ederim Smile

emir_baba
#20 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi 04.05.2008 01:10
Üye

Katılım Tarihi: 27.04.07

Yazıma şöyle bir açıklama getireyim. Öncelikle amacım kimseyi iğnelemek veya birşeyler ima etmek değildi. Benim verdiğim basit bir örnekti. Yine bir örnek vermek istiyorum. Winston veya başka bir marka sigara içen bir kişi, bir başka kişiye yabancı sigara veya sigara içme derse söylediği kişi üzerindeki etkisi sizce ne kadar olur, anlatmak istediğim buydu. Konuyu basite indirgediğim için değil ama zorunlu öğretimin 11 yıla çıktığı günümüzde hala iki-üç televizyon muhabirinin ülkemiz insanının bir kısmını yönlendirebildiği bir dönemdeyiz. Hayatı onların gösterdikleri pencerelerden gören insanlar var. Benim kullanıcı adıyla ilgili yazım bir öneriydi. Yoksa bu sitede Soulsmasher, Barzo, Blackpower ... gibi kullanıcı adıyla bütünleşmiş insanlar var. Ben Barzo abi ile telefonda görüşürken bile, ismiyle değil Barzo diye konuşuyorum. Öyle sanıyorum ki bu mesajdan sonra bu başlığa kilit gelecek. Grin
Sanal Emirdağ

www.emirdagim.com
Atlanilacak Forum: